Lacul Roșu

Lacul Roșu sau Lacul Ghilgoș este un lac de baraj natural, fiind și unul dintre cele mai frumoase atracții din Harghita, situat la o altitudine de 983 metri. De asemenea, este cel mai mare lac natural din România.

Informații

  • Altitudine : 980 m
  • Suprafață : 114,676 m²
  • Accesibil mașină : Da
  • Cazare : Da, în zonă
  • Restaurant : Da, în zonă

Vremea următoarele 5 zile

Ninsori ușoare
Joi, 21 noiembrie
-4°C
Ninsoare ușoară
Vineri, 22 noiembrie
0°C
Ninsori ușoare
Sâmbătă, 23 noiembrie
-7°C
Noros
Duminică, 24 noiembrie
-4°C
Ninsori ușoare
Luni, 25 noiembrie
0°C
Ninsori ușoare
Marți, 26 noiembrie
0°C

Formare

Lacul Roșu sau Lacul Ghilgoș este un lac de baraj natural, fiind și unul dintre cele mai frumoase atracții din Harghita, situat la o altitudine de 983 metri. De asemenea, este cel mai mare lac natural din România.

Acesta s-a format în anul 1837, datorită precipitațiilor abundente care au cauzat prăbușirea unei mari suprafețe a coastei muntelui Ghilcos, închizând Valea Verescheului. Mărturii stau rămășițele trunchiurilor de brazi ce încă se pot zări în oglinda apei și oferă o senzație palpitantă.

Lacul are forma literei L și este alcătuit din brațul din Valea Oii, cu o lungime de 900 m și brațul din Valea Suhardului de 438 m.

Alimentarea Lacului Roșu se face din patru pâraie mari, și anume Verescheul, Licosul, Valea Oii, Suhardul, dar și din alte 12 cursuri de apă.

Localizare și parcare

Lacul Roșu este situat la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de municipiul Gheorgheni, în județul Harghita.

Se poate ajunge aici cu mașina, lacul fiind fix pe ruta DN12C. Există o parcare mare pe marginea drumului, în dreptul lacului, unde vă recomandăm să lasați mașina.

Activități

Printre activitățile pe care le poți face aici, recomandăm plimbarea cu barca. La malul lacului există un mic debarcader de unde se pot închiria bărci. Se poate vâsli pe o mare parte a lacului și recomandăm experiența asta tuturor, fiind foarte sigură (vi se vor da veste de protecție) și plină de aventură.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți face trasee, urcări pe stânci sau plimbări. Nu trebuie să ratezi sub nicio formă stânca Cohard-Mic. Traseul până acolo durează aproximativ o oră și jumătate dus-întors și se urmează dreptunghiul albastru. Priveliștea o să te răsfețe – Lacul Roș pe de-o parte, ceilalti munți din jur pe cealaltă parte.

Cu puțin noroc, vei zări și plante rare, precum floare-de-colț și tisa.

Restaurante și tarabe

Zona este foarte populară și din acest motiv s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Aproape în orice moment al anului vei găsi aici zeci de tarabe și te vei putea desfăta atât cu produse comerciale cât și cu diverse feluri de mâncare, gata să îți potolească foamea.

Legende

O legendă spune că lacul a fost rezultatul sperieturii unui haiduc. O fată, deosebit de frumoasă, a fost răpită dintr-un târg de către un haiduc și dusă între stâncile Suhardului Mic. Aceasta a invocat duhul muntelui pentru a o ajuta. Văzând acestea, Haiducul s-a speriat și a dat cu bâta în stânci, cauzând prăbușirea acestora.

Printre legendele locului, se spune că odată cu formarea lacului au fost îngropați și o turmă de oi, ciobani și câini, iar mult timp după aceea sângele lor a colorat apa lacului. De aici ar proveni și numele și legătura dintre cele două denumiri ,,roșu" și „ucigaș"(traducerea din maghiară a cuvântului Ghilcos). - https://www.infoghidromania.com/lacul_rosu.html

Motivul real pentru care apa lacului capătă deseori nuanțe roșiatice, care îți pot provoca senzații înspăimântătoare, este culoarea roșiatică a rocilor masivului Suhard.

Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 25 mai 2022. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.

Lacuri de munte

Descoperă și alte obiective din categoria Lacuri de munte

Lacul Bolboci

Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial amplasat pe râul Ialomița și aflat la 1438 m altit...

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana se bucură de notorietatea faptului că este singurul lac vulcanic din Europa Cen...

Lacul glaciar Iezeru Mare

Lac natural format la aproximativ 2,100m, situat lângă refugiul Iezer, la un pas de creasta munț...

Lacul Țigănești

Aflat la altitudinea de 2050 de metri, Lacul Țigănești este singurul lac natural din Munții Buce...

Lacul glaciar Iezerul Pietrosului Rodnei

Lac glaciar în Munții Rodnei, aflat la baza vârfului Pietrosul Rodnei (2,303 m)...

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa, aflat în Munții Bucegi, este un lac artificial de baraj construit în 1929. Cu o...

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.