Aflat în partea sudică a județului Brașov, parcul natural Bucegi a fost creat odată cu dezvoltar...
Ceahlăul este considerat un munte-legendă, un Olimp românesc am putea spune. Este singurul munte din țară și al doilea din lumea creștină care are zi de hram, pe 6 august, Schimbarea la Față este ziua Muntelui Ceahlău.
Vei simți că unul dintre cele mai frumoase Parcuri Naționale din lume îți stă la picioare dacă vei urca până pe Vârful Toaca. Scările până acolo au fost un subiect fotografic foarte viral în ultimii ani, deci nu le rata nici tu. Iar apusurile din Ceahlău sunt de-a dreptul divine.
Parcul National Ceahlau a fost numit arie protejată, în anul 1955. Delimitările de astăzi au fost marcate de abia în anul 2003, ocupând o suprafață de 7.742,5 ha. Rezervația cuprinde trei arii protejate: Rezervția Științifică “Ocolașul Mare”, Rezervația natural botanică “Polița cu Crini” și Monumentele naturii “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”.
Masivul Ceahlău este situat în Carpații Orientali, în sud-estul Munților Bistriței. Se întinde în extremitatea central-vestică a județului Neamț, în comunele Bicazu Ardelean, Ceahlău și Tasca și al orașului Bicaz.
Există patru variante de căi de acces:
Aspectul Ceahlăului este unul aparte. Relieful este format din stânci și formațiuni stâncoase ce au căpătat forme bizare. Dacă ajungi aici, nu rata o încercare de a-ți pune imaginația la încercare. Au forme de turnuri, coloane, clăi și piramide. Unele au aspecte care îți permit să le asociezi cu elemente din viața cotidiană.
Munții din Masivul Ceahlău sunt joși, cu altitudini între 800 și 1900 metri.
Printre cele mai populare obiective de aici se numără Vârful Toaca, extrem de popular în ultimii ani și Cascada Duruitoarea.
Desigur că un loc atât de special și cu atât de multe bizare nu putea fi bazat doar pe fapte dovedite. Există numeroase legende și chiar şi unul dintre miturile fundamentale ale poporului român: „Dochia şi Traian”, mitul etnogenezei, versificat de Gheorghe Asachi.
Printre legende le menționăm pe cele ale lui Alecu Russo - „Piatra Corbiţei”, „Piatra Teiului”, Gheorghe Asachi - „Legenda Serafimei”, Mihai Eminescu - „Turnul lui Budu”, Calistrat Hogaş - „Legenda Panaghiei”.
Foarte multe stânci și-au dobândit povestea datorită artiștilor populari, făcându-le legături cu zâne, duhuri, vrăjitoare, demoni și spiriduși. Stânca Dochiei este una dintre acestea, ea fiind transpusă drept o frumoasă fecioară de rege dac, o vrăjitoare sau o ciobăniță bătrână cu oile ei.
Geneza
Se spune că Ceahlăul nu a fost dintotdeauna în forma de astăzi, înalt, cu stânci multe îngrămădite spre vârf şi cu păduri la bază. Conform legendelor, Satana voia să ajungă până sus la cer și a suflat o zi întreagă până s-au strâns grămezi de pietre. Când a încercat să se urce spre cerul din care fusese alungat, Dumnezeu a pus mâna pe muntele care astăzi este Ceahlău. De pe atunci, Ceahlăul este muntele lui Dumnezeu, cel pe care a pus mâna Sa şi l-a sfinţit, fiind munte cu hram și cu zi de sărbătoare.
Toaca
Pentru a supune dacii, Traian i-a urmărit cu armata până spre răsăritul Daciei. Ajuns aici, a hotărât să ridice o stavilă împotriva barbarilor care pândeau de dincolo de noua graniţă a imperiului. Soldaţii romani şi prizonierii daci au fost obligați să aducă multe pietre pentru a le îngrămădi. Aceștia au avut ca sarcină finală punerea în vârful grămezii de pietre stâncile cele mai mari. Pe cea mai înaltă dintre ele au pus o toacă. Toaca era folosită pentru vestirea primejdiilor, un legionar având sarcina de a bate în ea dacă zărea inamici în depărtare.
Notă: Acest articol a fost ultima dată modificat în data de 18 octombrie 2022. În cazul în care depistezi greșeli, te rog să ne lași un comentariu mai jos sau să ne scrii la contact@mountlift.com.
Descoperă și alte obiective din categoria Parcuri Naționale în România
Mountlift.com este un proiect Anea Ecommerce SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
Proudly developed by <ANUIX/>