Ce facem în cazul în care ne întâlnim cu ursul?

Este destul de posibil să dai nas în nas cu ursul în una din plimbările tale prin natură, fie trasee cunoscute, fie ele mai puțin bătătorite de pasul trecătorilor.

Sunt normale astfel de întâlniri întrucât noi, oamenii, le invadăm spațiul, nu depozităm corect resturile menajere, nu controlăm construcția de case omenești pe teritorii unde urșii trăiesc deja de ceva timp. De asemenea, sunt din ce în ce mai frecvente aceste întâlniri, tot auzim pe internet sau din poveștile prietenilor și, din fericire, majoritatea se termină fără urmări grave. Dar asta fie pentru că au știut cât de cât ce să facă în astfel de situații sau au avut noroc.

Să ținem cont mereu că noi suntem intrușii, pădurile sunt pentru animale sălbatice și că nu tolerăm sub nici o formă agresiunea față de aceste animale sălbatice. Înțelegând cum putem acționa, putem evita astfel de situații neplăcute și atacuri gratuite asupra lor.

Nu există o regulă strictă pe care să o aplici la o astfel de întâlnire și care să te salveze, din cauza imprevizibilității acestor animale sălbatice. Însă ne-am informat și noi la rândul nostru și vă putem da câteva sfaturi...

  • Nu pleca niciodată la drum singur, fii mereu însoțit de cel puțin încă două persoane. Zgomotul produs de oameni, discuțiile și gălăgia, pot fi auzite de urși și astfel ei vor sta departe de voi. Puteți cânta sau vorbi cu voce tare, sau mai există varianta să purtați agățat de rucsac un BellBear, care scoate sunete de fiecare dată când te miști.
  • Dacă ursul apare în vizorul tău, în depărtare, cel mai util este să ai niște petarde sau niște vase de metal cu care să faci zgomot. Important de reținut este că, dacă ursul a simțit miros de mâncare, se va ține după voi până când campați.
  • Dacă efectiv dai nas în nas cu ursul, în pădure, unde oricum vizibilitatea e redusă din pricina copacilor, important este să nu te panichezi. Ușor de zis, greu de făcut. Dar dacă fugi, devii victimă sigură, pentru că e imposibil să fugi mai repede decât el. Ar mai fi soluția să ai la gât un fluier, urșii sunt foarte sensibili la zgomot. Fluieră cât de tare poți, adoptă o poziție amenințătoare, flutură din mâini și privește-l în ochi. Și să fii conștient că-i trebuie spațiu pe unde să poată scăpa, deoarece în caz contrar, se simte încolțit și ripostează. Dacă nu ai fluier, fă cât de mult zgomot poți, urlă, bate din palme, retrage-te ușor, cu ochii la el. Dacă totuși vine spre tine, dă drumul rucsacului și aruncă-l în direcția opusă, pentru că ursul este interesat mai probabil de mâncare decât de tine.
  • Mâncarea pe care o ai cu tine, ai grijă să fie împachetată foarte bine, astfel încât să nu miroasă prea tare. Ai grijă să nu mănânci în locurile împădurite, frecventate de urși.
  • Când condițiile meteo prezintă ceață și ploaie, urșii se simt mai în siguranță, așa că pot ieși mai des la plimbare și, astfel, favorizând aceste întâlniri.
  • Pericolele mari sunt ursoaica cu pui și urșii turbați. Dacă ați fost avertizați că ar exista astfel de situații pe traseul ales de voi, mai bine evitați.
  • Nu uita să nu fugi! Ai mai multe șanse înfruntând, decât fugind.
  • În caz de campare, nu ține mâncarea în cort, mai bine agaț-o într-un copac la 50, 100 de metri de locul unde ți-ai instalat cortul.
  • O altă soluție este spray-ul cu piper. E bine să îl ai cu tine.

Surse

https://freerider.ro/utile/10-sfaturi-folositoare-pentru-a-evita-atacurile-ursilor-75956

 

Newsletter Mountlift

Vrei să fii primul care află informații despre cele mai noi trasee? Înscrie-te la Newsletter-ul nostru și pregătește-te de aventură!

Completând formularul de newsletter sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate. Nu vă faceți griji, vă trimitem doar informații utile și în plus vă puteți dezabona oricând doriți.