Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 5 noiembrie 2023 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Echipament
Având în vedere durata relativ scurtă a traseului dus-întors precum și faptul că drumeția are dificultate medie, îți recomandăm să ai la tine următoarele:
- bocanci impermeabili de 3 sezoane, cu talpă aderentă - nu îți lua adidași chiar dacă pare un traseu ușor;
- haine specifice vremii, ținând cont că vei traversa niște chei, unde în general este mai răcoare;
- o gustare și 1-2 l de apă
- protecție solară;
Este important să ții cont că tipul de echipament diferă în funcție de vreme așa că nu te baza doar pe ce am scris noi în acest articol. Verifică mereu condițiile meteo înainte de orice drumeie.
Există cel puțin un izvor pe traseu. Totuși, îți recomandăm să ai apă la tine pentru toată drumeția și să nu te bazezi pe ce oferă natura, mai ales dacă zona traversează o perioadă de secetă.
Parcare și start traseu
Punctul de plecare este Camping Zănoaga și locuri de parcare poți găsi pe marginea drumului județean. Totuși, dacă ajungi mai târziu, s-ar putea să fie nevoie să parchezi pe marginea drumului, nefiind foarte multe spații amenajate pentru mașini.
Taxă de Parc Național
Înainte să pleci la drum, nu uita că există o taxă de acces în Parcul Național Bucegi. Recomandăm tuturor să achite această taxă pentru a susține treaba bună pe care o fac cei din administrație. De asemenea, biletele sunt valabile pentru 3 luni.
Atenție la urși - Munții Bucegi, mai ales zoba de lângă Lacul Bolboci, sunt cunoscuți pentru densitatea de urși. De fapt, toți Munții Carpați sunt populați de urși așa că nu plecați în grupuri foarte mici și faceți cât mai multă gălăgie pe traseu. Pentru mai multe informații legate de întâlnirile cu ursul, citește acest articol.
Atenție la intrarea pe traseu
Intrarea pe traseu este puțin mai dificilă. Când am ajuns noi, intrarea în camping era în lucru (vezi fotografia de mai jos). Pentru a ajunge pe traseu noi am luat-o direct prin șantier pe sub benzile de perimetru.
Traseu
Odată ce treceți de șantier ar trebui să vedeți deja marcajul Crucea Albastră. Pe tot traseul vom urmări acest marcaj, drumul prin chei fiind foarte bine marcat.
Drumeția este foarte frumoasă și include 2-3 momente de adrenalină:
- două poduri peste apă - foarte rezistențe și solide;
- o scară la o coborâre de pe stâncă;
- niște traversări mai interesante peste apă.
Te rog să ții cont că tot traseul este foarte ud și alunecos, fiind doar prin pădure, pe malul râului Ialomița, așa că ai foarte mare grijă unde pui piciorul.
Popasul Scropoasa
După aproximativ o oră de chei vei ajunge la Popasul Scropoasa, un loc perfect pentru a lua masa.
Nu știm exact în ce perioadă este funcțional popasul (probabil doar în weekend) dar am luat numărul de telefon al celor de acolo, așa că puteți să îi sunați înainte (0723084667 - Manea Ionela).
Noi am fost plăcut surprinși de faptul că, deși nu au plata cu cardul, au fost de acord să servească mâncare cu promisiunea că odată ieșiți la semnal, clienții vor plăti prin Revolut sau transfer bancar.
Lacul Scropoasa
De la popas, în maxim 5 minute ar trebui să ajungeți într-un mic "sătuc", unde se află și Lacul Scropoasa, obiectivul acestui traseu. Pentru a vizita celebrul loc de fotografiat lacul (cel cu stâncile) este suficient să faci puțin dreapta după ce intri în complex.
Ce poți face de aici?
Odată ajuns la Lacul Scropoasa ai mai multe variante:
- poți petrece câteva ore la lac, eventual având și o masă la Popasul Scropoasa de care am scris mai sus
- te poți întoarce pe unde ai venit, pe traseul marcat cruce albastră (1-2 ore)
- te poți întoarce spre Camping Zănoaga urmând drumul forestier