Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 14 iulie 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Punctul de plecare
Sfat: Înainte să vă bazați pe telecabină să sunați la ei. Când am fost noi, ambele telecabine erau în revizie.
Traseul documentat de noi pornește de la Telecabina Babele. Pentru a ajunge aici aveți mai multe variante:
- Telecabină din Bușteni
- Telecabină din Peștera
- Traseu de 45 de minute de la Complexul "Piatra Arsă" - Traseul documentat de noi aici
- Alte trasee mai complicate (jepi, de la telecabina Peștera, etc)
Echipament
Ca și dificultate, am marcat traseul ca fiind intermediar datorită vremii total imprevizibile dar și a terenului destul de accident. Platoul Bucegi se află la o altitudine mare (2200-2300m) și condițiile meteo se pot schimba de la o oră la altă foarte ușor.
Ca și echipament, recomandăm:
- Bocanci de munte impermeabili, semi-ghete sau ghete;
- Geacă de ploaie, pantaloni lungi, bluză de corp, bluză;
- Apă (minim 2-3 litri), mâncare (o gustare);
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Traseul
Marcajul pe care îl vom urmări este Cruce Roșie. Aici este și o coincidență interesantă. Crucea de pe Caraiman a fost construită în memoria victimelor Primului Război Mondial, construcția fiind supervizată de Regina Maria (care în acea perioadă se ocupa de Crucea Roșie în România).
Plecăm de sub Telecabina Babele și urcăm drumul foarte bine marcat. La un moment dat, poteca se va duce spre dreapta și vom începe ușor-ușor să urcăm.
Vom traversa și o vale cu zăpadă (de cele mai multe ori am găsit zăpadă acolo) așa că va fi nevoie să fiți atenți să nu alunecați sau să nu vă udați.
Pe parcursul traseului veți vedea o vedere panoramică asupra Platoului Bucegi. Dacă este senin veți putea vedea Făgărașii în departare. În continuare câteva fotografii ale noastre cu platoul.
Monumentul Crucea Eroilor de pe Caraiman
După o oră, o oră și ceva ajungem la destinație, văzând imensa Cruce a Eroilor cum veghează asupra orașului Bușteni. Acolo este locul ideal pentru a lua o gustare sau chiar a face un picnic (dacă ați luat cu voi tot ce e nevoie). Platoul de la Cruce este destul de extins și se poate chiar și adormi pe pajiștea de acolo.
Flori de colț
În perioada verii aici puteți găsi foarte multe flori de colț așa că vă sugerăm să fiți cu ochii în patru (și să le vedeți și să nu le călcați, ele fiind protejate de lege).
Unde putem merge de aici?
Există mai multe trasee pe care le puteți parcurge de la Monumentul Eroilor:
- puteți ajunge pe Vf. Caraiman (2,384m) urcând dealul de la Cruce (nu aveți cum să nu-l vedeți);
- vă puteți îndrepta spre Vf. Coștila;
- puteți să ajungeți la Babele și Sfinxul (întorcându-vă pe unde ați venit);
- vă puteți îndrepta spre Cabana Caraiman - Traseul este documentat aici.
Întoarcerea
Întoarcerea este mult mai ușoară. Singura porțiune mai dificilă este urcarea pe Vf. Caraiman (aproape de vârf, se traversează muntele prin lateral). În maxim o oră ar trebui să fiți înapoi la Cabana Babele.