Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 22 iunie 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Parcarea
Ne-am lăsat mașina în parcarea imensă de la Cabana Muntele Roșu. Noi vă recomandăm să faceți acest traseu în cursul săptămânii dar, dacă doriți să veniți în weekend, încercați să ajungeți cât mai dimineață posibil pentru că este un traseu extrem de popular sâmbăta și duminica și s-ar putea să nu găsiți loc de parcare prea aproape de startul traseului.
Echipamentul
Deși simplu, muntele niciodată nu trebuie neglijat așa că recomandăm să fiți bine pregătiți atât fizic, psihic cât și vestimentar.
- Călătoria se face în bocanci de munte;
- Geacă, pantaloni, bluză de corp, bluză;
- Apă (2-3 litri), mâncare (o gustare);
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Atenție la urși - Munții Ciucaș sunt cunoscuți pentru densitatea de urși. De fapt, toți Munții Carpați au început să fie foarte populați de urși așa că nu plecați în grupuri foarte mici și faceți cât mai multă gălăgie.
Plecarea pe traseu
Drumeția începe pe triunghi roșu plecându-se de la Cabana Muntele Roșu, urcând un mic deal spre pădure - poteca este destul de clară și marcajele sunt la șosea.
Drumul prin pădure durează în jur de 30-40 de minute și este unul destul de abrupt. Partea bună este că traseul devine mult mai simplu odată ajunși la Observatorul Seisimologic.
Ieșirea din pădure spre La Răscruce
După urcarea deloc facilă prin pădure, vom ajunge pe creastă și vom rămâne pe ea până la finalul drumeției (Vf. Gropșoarele).
Vom ajunge la indicatorul din poza de mai jos unde va trebui să schimbăm marcajul în Cruce Roșie. După cum se vede și în fotografie, până pe Gropșoarele veți face maxim 30 de minute, fiind mai mult o plimbare pe creastă.
După câteva minute veți trece și pe lânga Stația Meteo Automată (1857m).
Bonus: Rododendroni
În perioada iunie-iulie puteță găsi explozii reale de rododendroni. Noi am făcut pozele pe 22 iunie 2021 și am reușit să găsim mai multe locuri pline cu acești bujori de munte.
Vf. Gropșoarele (1,883m) și prin jur
Și am ajuns pe vârf. Deși nu atât de înalt, Vf. Gropșoarele este spectaculos, stâncile din jur dau fotografiilor un aer de diversitate și de abrupt. Există multe mici locuri pe lângă vârf de fotografiere dar vă recomandăm să nu vă abateți prea mult de la traseu, existând prăpăstii periculoase.
Întoarcerea
Drumul spre Cabana Muntele Roșu este mult mai ușor la întoarcere. Noi am făcut în jur de 1 oră și 15 minute până în parcare.