Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 21 august 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Punct de plecare
Pentru acest traseu vei porni de la Cabana Negoiu, construcție situată la 1,550m altitudine. Cel mai ușor mod de a ajunge aici este ruta Porumbacu de Sus - Cabana Negoiu.
Echipament
Drumeția este una destul de lungă, dificilă (7-8 ore cu tot cu pauze) și are loc la o altitudine mare, unde vremea este foarte imprevizibilă. Așadar, îți recomandăm să ai la tine:
- bocanci 3 sezoane;
- haine de frig și ploaie (geacă impermeabilă, pantaloni impermebaili, bluză de corp, etc.);
- frontală (pentru cazul în care pleci mai târziu sau faci mai mult pe traseu);
- 2-3 litri de apă;
- mâncare pentru 7-8 ore.
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Traseu
Întreaga aventură este marcată cu Triunghi Albastru. Pleci de la cabana veche, prin stânga corturilor - este și un indicator acolo deci este destul de greu de ratat.
Drumul Zmeilor
Porțiunea prin pădure care începe fix după ce lași cabana în urmă poartă numele de Drumul Zmeilor. Poteca este foarte bine amenajată, cu poduri, scări și lanțuri dar nu se cheama așa degeabă.
Atenție: Această parte, deși foarte bine amenajată, trebuie traversată cu foarte mare atenție, fiind foarte periculoasă.
După aproximativ jumătate de oră ieși din pădure și ajungi în Căldarea Sărății unde poți vedea și Cascada Sărății pe partea dreaptă. Aici este un loc perfect de pauză, existând și o sursă de apă.
Începând de acum, până pe Vf. Negoiu vei avea parte numai de urcare așa că ar fi indicat să îți dozezi energia eficient.
Piatra prânzului
După jumătate de oră de urcuș vei ajunge la un obiectiv interesant, bifurcație a traseelor spre Negoiu și Bâlea Lac, numit Piatra Prânzului.
Călătoria continuă (tot în urcare), devenind din ce în ce mai dificilă și abruptă. Vei străbate mult din drum prin grohotiș și nu de puține ori va fi nevoie sa te folosești de mâini pentru a te cățăra pe bolovanii imenși.
Șaua Cleopatrei
După ce ai "escaladat" ultima piatră, ai intrat pe Șaua Cleopatra, situată la 2,430m. De aici, se poate vedea, în sfârșit, destinația noastră (dacă ai noroc și nu e ceață).
Continui cu atenție pe marcajul Triunghi Albastru (și bandă roșie) știind că în aproape jumătate de oră vei fi pe vârf. Mai există o singură porțiune mai dificilă, fix înainte de a atinge borna 2,535.
Vf. Negoiu
Felicitări! Ai ajuns pe vârf, pe al doilea cel mai înalt punct din România, la altitudinea 2,535m. În funcție de condițiile meteo din momentul respectiv, poți să vezi toată creasta Făgărașilor sau absolut nimic. Noi am văzut mai nimic.
Întoarcerea
Noi am văzut coborârea mult mai periculoasă și dificilă ca urcarea. Începând de la Șaua Cleopatrei până la Piatra Prânzului îți recomandăm să fii incredibil de atent, mai ales la bucățile de piatră care se rup foarte ușor.