Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 31 iulie 2022 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Punctul de plecare
Traseul începe din stațiunea Borșa, mai exact de la Mănăstirea Pietroasa, aflată la altitudinea de 950m. Există un loc de parcare fix în cadrul mănăstirii cu suficiente locuri.
Echipament necesar
Drumeția este una ușoară spre medie ca dificultate. Având în vedere durata destul de mare a traseului dus-întors vă recomandăm să aveți la voi următoarele:
- bocanci impermeabili de 3 sezoane;
- haine groase (geacă, polar, colanți, pantaloni, etc.);
- mâncare și 2-3 l de apă. Există și un izvor pe traseu;
- protecție solară;
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Traseul prin pădure
Vei urma marcajul Bandă Albastră până la Lacul Iezer. Marcajul continuă până la Vf. Pietrosu Rodnei. Indicatoare ca cel din poza de mai jos veți găsi doar la începutul traseul, după vei fi nevoit să te uiți după marcajele de pe copaci.
Aproape tot traseu până la lacul Iezerul Pietrosului are loc prin pădure. Vei parcurge un drum forestier destul de bine marcat și cu mulți bolovani. Din când în când vei găsi câte o scurtătură dar te sfătuim să le eviți, fiind foarte ușor să deviezi de la traseu.
Atenție la urși - Ca în orice traseu din Munții Carpați, mai ales Orientali și Meridionali, fii foarte atent la urși.
După aproximativ o oră și jumătate ar trebui să ajungi la un izvor amenajat. Este ultimul loc amenajat de unde poți să îți umpli sticla cu apă. Mai există surse de apă pe traseu dar nu păreau foarte curate.
Stația meteo și Lacul glaciar Iezerul Pietrosului
După aproximativ 2 ore și jumătate vei ajunge la stația meteo. De la stația meteo continui drumul prin jnepeniș și în maxim 15 minute ar trebui să fii la Lacul Iezerul Pietrosului.
Unde poți merge în continuare?
De la Lacul Iezerul Pietrosului te poți întoarce spre Borșa pe același traseu pe care ai urcat sau poți ajunge pe cel mai înalt punct al Carpaților Orientali, Vf. Pietrosu Rodnei.
În cazul în care dorești să ajungi pe vârf, poți găsi traseul documentat aici: https://www.mountlift.com/hiking/trasee/traseu-manastirea-pietroasa-borsa-vf-pietrosul-rodnei-127