Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 9 iulie 2022 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Plecare
Traseul începe de la Pasul Bratocea, de pe DN1A - celebra alternativă a Văii Prahova. În cel mai înalt punct al pasului există o parcare pe ambele părți ale șoselei (vezi harta de mai jos).
Atât drumul, cât și parcarea sunt accesibile pentru orice tip de autoturism.
Echipament
Ca și dificultate, am marcat traseul ca fiind intermediar datorită distanței destul de mari (8-9km) precum și a diferenței de nivel considerabile (700m). De asemenea, Munții Ciucaș sunt imprevizibili din punct de vedere al vremii și condițiile meteo se pot schimba foarte ușor de la o oră la alta.
Ca și echipament, recomandăm:
- Bocanci de munte impermeabili, semi-ghete sau ghete;
- Geacă de ploaie, pantaloni lungi, bluză de corp, bluză;
- Apă (minim 1-2 litri), mâncare (o gustare);
- Frontală;
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Atenție! Nu există apă pe traseu așa că luați apă multă.
Atenție la urși - Munții Ciucaș sunt cunoscuți pentru densitatea de urși. De fapt, toți Munții Carpați sunt populați de urși așa că nu plecați în grupuri foarte mici și faceți cât mai multă gălăgie pe traseu. Pentru mai multe informații legate de întâlnirile cu ursul, citește acest articol.
Harta traseului
Traseu
Pe tot parcursul drumeției tale vei urma marcajul Bandă roșie. Traseul începe încă din parcarea de pe DN1A, cu un drum forestier.
Drumul forestier continuă în afara pădurii, în preajma unei stâne. De acolo continui drumul forestier spre o antenă radio unde îți recomandăm să fii atent și să urmezi marcajele de pe copaci (deși sunt mai greu de observat).
După ce ieși din pădure, urmează o pantă mai lină pe creastă. Deja vei observa vârful Ciucaș în față, precum și Tigăile mari.
Înainte de ultima urcare, vom ajunge la o răscruce de mai multe trasee. În cazul în care vrei să ocolești vârful și vrei doar să ajungi la Cabana Ciucaș, ai o scurtătură de aici.
Vârful Ciucaș
După o urcare mai susținută ai ajuns pe Vf. Ciucaș, la cota 1,954m.
Întoarcerea
Există mai multe variante pentru a ajunge din nou la mașină. Noi am coborât pe la Cabana Ciucaș, Fabrica KEIA după care am urcat serpentinele de pe DN1A pe marginea drumului. În cazul în care dorești varianta cea mai simplă, îți recomandăm să te întorci pe același drum pe care ai urcat.