Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 12 iunie 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Echipament necesar
Deși simplu, muntele niciodată nu trebuie neglijat așa că recomandăm să fiți bine pregătiți atât fizic, psihic cât și vestimentar.
- Călătoria se face în bocanci de munte, mare parte a traseului fiind pe un drum de pietre;
- Geacă, pantaloni, bluză de corp, bluză;
- Apă (2-3 litri), mâncare (o gustare);
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Stațiunea Vârtop
Cunoscută și pentru sporturile de iarnă, Vârtop este o stațiune foarte liniștită de la marginea Munților Apuseni.
Plecarea pe traseu
Startul se dă de la Salvamont Vârtop, marcajul până în vârf fiind bandă roșie. Traseul începe cu un drum forestier foarte relaxant prin pădure.
După 25-35 de minute, panta devine din ce în ce mai abruptă și am intrat pe un drum plin de pietre cu o urcare susținută. Asta a durat aproximativ 40-45 de minute, timp în care am făcut și două mici pauze de apă.
Creasta
Drumul cu pietre se termină (ce bine) și ajungem pe o creastă superbă, cu o deschidere foarte mare. Am avut norocul să prindem și soare așa că vederea era și mai spectaculoasă.
Vârf
Nu se merge prea mult pe creastă și pe dreapta veți vedea o mică plăcuță cu Vf. Piatra Grăitoare. De sus veți avea o vedere spectaculoasa asupra zonei Apusenilor precum și a câtorva sătuce din depărtare.
Și da, este și o mică stâncă pe care veți putea urca să faceți super fotografii.
Întoarcerea
Ne-am întors pe același traseu pe care am urcat. Dacă la urcare am făcut în jur de 1 oră și 45 de minute, la coborâre eram jos într-o singură oră.