Notă: Acest traseu a fost documentat în data de 8 august 2021 în anumite condiții meteo. Înainte să vă aventurați, verificați toate detaliile traseului (starea vremii precum și condiția fizică necesară).
Plecare
Am plecat din parcarea din dreptul Hotelului Peștera. Pe harta de mai jos poți vedea exact coordonatele parcării. Noi am fost într-o zi de duminică și erau multe locuri libere, parcarea fiind gratuită.
Mai există o parcare unde puteți lăsa mașina, fix lângă Telecabina Peștera, de unde și începe traseul.
Echipament
Ca și dificultate, am marcat traseul ca fiind intermediar datorită vremii total imprevizibile. Platoul Bucegi se află la o altitudine mare (1700-2507m) și condițiile meteo se pot schimba de la o oră la alta foarte ușor.
Ca și echipament, recomandăm:
- Bocanci de munte impermeabili, semi-ghete sau ghete;
- Geacă de ploaie, pantaloni lungi, bluză de corp, bluză;
- Apă (minim 2-3 litri), mâncare (o gustare);
- Frontală;
Ghete de drumeție
Pe Decathlon.ro vei găsi foarte multe modele de bocanci de drumeție, de toate tipurile precum și multe alte produse potrivite pentru această drumeție.
Hotel Peștera - Cascada Obârșia Ialomiței
Durată 1h 30m - 2h 30m, distanță 4.44 km, urcare +411 m Pagina segmentului
Traseu
Marcajul ce trebuie urmat este Bandă Albastră. Traseul începe de la Telecabina Peștera și este foarte bine marcat până la Cascada Obârșia Ialomiței cât și după, până la Vf. Omu.
Drumeția este una simplă, cu o urcare lină până la baza cascadei (altitudine 1,900m). Există o singură porțiune mai expusă (cea din fotografia de mai jos) dar este foarte ușor de depășit.
Cascada Obârșia Ialomiței
După aproximativ 2 ore (maxim) ar trebui să ajungi la baza cascadei. Mai multe detalii legate de obiectiv poți găsi pe pagina dedicată. Deși traseul trece prin dreapta cascadei, poți ajunge la baza ei coborând un mic deal.
În partea dreapta a traseului mai există o serie de cascade, mai mici, la care se poate ajunge și cu copii.
Cascada Obârșia Ialomiței - Vf. Omu
Durată 2h - 2h 30m, distanță 3.19 km, urcare +390 m Pagina segmentului
Traseu
Plecăm de la cascadă (prin dreapta cascadei) pe Bandă Albastră. Urcarea începe ușor și la început nu prezintă mari dificultăți.
Mecetul Turcesc
Un obiectiv ce merita vizitat (și de aproape) este Mecetul Turcesc, o stâncă impunătoare ce apare în fața ta înainte de ultima urcare spre Vf. Omu. Traseul trece prin dreapta formațiunii. Cea mai simplă variantă de a ajunge pe Mecet este la întoarcere, făcând un mic ocol.
Traseul continuă cu o urcare destul de abruptă până te vei intersecta cu traseul care vine de la Cabana Babele.
Cabana și Vf. Omu
Ai ajuns pe cel mai înalt vârf din Munții Bucegi, Vf. Omu (2,507m) precum și la Cabana Omu. Felicitări! Acum nu rămâne decât să te odihnești pe iarba din jurul cabanei și, dacă vremea ține cu tine, să privești munții în zare, de la Piatra Craiului până la Făgărași.
Bonus: Vf. Bucura Dumbrava (2,503m)
Dacă un vârf de peste 2,500m nu este suficient pentru o singură zi, de la Cabana Omu poți ajunge în 10 minute și pe Vf. Bucura-Dumbravă (sau Ocolit cum se mai numește, pentru că toți îl ocolesc când vor să ajungă la Cabana Omu).